Saturday, February 26, 2011

FILM - u Kulusicu live



Grupa Film je prilicno munjevito, kao uostalom i mnogi bendovi iz perioda novog talasa, uletela na vrh ondasnje muzicke scene, a isto tako brzo svojim drugim albumom gotovo naglavacke pala.
Prvi singl i LP su patili od nespremnosti benda za snimanje u studiju, ili nespremnosti snimatelja da "uhvati" zestinu Filma koju je ovaj imao na svojim koncertima. Da ne pominjemo cuveno kasnjenje objavljivanja i singla (Suzy Records) i debi LP-ja (Helidon).
Srecom, uvek brzi Jugoton je objavio Mini LP snimljen uzivo u cuvenom Kulusicu u vreme kada je to najvise bendu i odgovaralo - ako se ne varam to se pojavilo tipa par nedelja po objavljivanju prvenca.
Ako je verovati Piku Stancicu u filmu "Sretno dijete", ceo koncert greskom nije snimljen, a ovih 5 stvari je zapravo bio bis istog koncerta. Uglavnom, radi se o jednoj o najzivahnijih SFRJ ploca ikad i prvi odlicnim zivim albumom (tj. mini albumom) u bivsoj YU.
Doduse, ja sam malo sumnjicav po pitanju koliko je sve sto se ovde cuje zaista snimak sa koncerta. Cini mi se da je bilo tu nekih dodatnih radova: publika se cuje kao da je snimano u nekoj dupke punoj areni (pratilac ovog bloga kaze da je publika navodno snimljena na nekom koncertu Riblje Corbe), na nekoliko mesta se jasno cuju dve gitare (na ploci pise da je samo Max svirao jednu)...
Ali ako zanemarim te sumnje moram da priznam da je ovo sjajno parce plastike i nesto najbolje sto je Film ikad snimio. Od trenutka kada sam je prvi put cuo, pa do danasnjih dana, ova je ploca koju cesto slusam i uvek sa istim odusevljenjem. Od fenomenalnog uvoda pokojnog Vrdoljaka, preko novovalnog hita "Neprilagodjen", odlicnog power popa "Moderna djevojka" (nakon koje se cuju uvodni taktovi "Odvedi me iz ovog grada" - steta da i to nije zavrsilo na vinili), pa do ubitacne 3 stvari na B-strani ovo je vinil bez mane.
U nedavnom Stublicevom intervju sam procitao da se stare stvari sreduju/masteruju jedna po jedna, pa se nadam da konacno dodje do CD reizdanja vecine opusa grupe Film. Do tada, ovo je moj rip sa gotovo neslusane ploce.

4 comments:

Anonymous said...

ovo je sve snimljeno u studiju a samo je publika sa koncerta jer je jedna osoba (neka sada bude cenzura) uzela snimke i greskom ili namjerno ih sjebala.nije tesko to shvatiti jer film nikad nije imao 2 gitare a ovdje su i tri nadosnimavane...sto jos dodati...ima i verzija za dugme live kulusic lp ali neka za sada ostane tajna:)

Bassta! Pex, a.k.a. Gramofonije Plocanovic said...

nemoj cenzuru ovde! davaj sve sto znas!!
mada, meni i publika zvuci nadosnimavana. doduse, u "Zamisli" Udo par puta udari u bas kad ne treba, pa ne znam bas koliko je sve u studiju radjeno. meni zvuci kao da je nesto nadosnimavano. na onom snimku "Odvedi me iz ovog grada" u "Sretno dijete" filmu to zvuci kao na ovoj ploci...
elem, daj sve podatke sto imas, da se zna!

b said...

ako je baš sve tako "crno" onda slobodno mogu svoj mini LP kroz prozor. će da se razbije u tisuću komada ...

ngnewave said...

Snimke su navodno uništene, jer je bilo premalo medija na koje se snimalo (traka?)u ta doba? Ta priča je negdje objavljena(knjiga Sretno dijete? Net?). Možda i nije istina, no to može razjasniti samo netko tko je u sličnim snimanjima sudjelovao - objasniti način na koji je djelovala mobilna ekipa za snimanje .....?