Friday, February 25, 2011

Dr Spira oridjinale




Konacno sam dosao do originalnog izdanja "Dijagnoze" Dr Spire i ljudskih bica. Svi znamo pricu: bend je to snimio 1980, niko to nije jebao dva posto, Dr se uputio u London i otstampao 50 komada za rodbinu i prijatelje. Za ostatak price, ko ne zna (a prica o reizdanju iz 1986 zlata vredi) neka potrazi po netu. Takodje preporucujem pricu iz Plastelin web magazina.
"Dijagnoza" je, uz jos LP-je Sarla i SexE (ovaj skoriji, uzivo iz Kopra), te eventualno rane Buldozer radove, mozda nesto najneverovatnije na nasim prostorima. Kako je doslo do ovakve ploce? To neka nam jednog dana Dr licno objasni. Meni je ovaj album i dalje teska misterija i i dalje uvek pun novih momenata prilikom svakog preslusavanja.


Imam i PGP RTB reizdanje (fenomenalno ocuvano) i CD remaster reizdanje (odlicno uradjeno), a eto, nedavno nabavih i jedan od 50 primeraka prvog presinga, tacnije broj 31, koji je svojevremeno pripadao nekoj Jeleni. Do njega sam dosao preko svog dilera ploca, koji mi je ovaj album poklonio, tj. uzvratio uslugu za to sto sam mu svojevremeno pomogao da razvije onlajn prodaju uglavnom nasih ploca.
Sad, ja nisam kolekcionar i jebe mi se je li prvo ili hiljadu prvo izdanje dokle god se dobro cuje. Nazalost, ovaj vinil se ne cuje dobro. Sumnjam da je samo lose ocuvana ploca - naizgled je skroz OK, ali se verovatno radi o slabijem rezu, u poredjenju sa kojim cak i RTB rez super zvuci! Zato i nema ripa, da ne gubim/o vreme. Tu su fotke "omota" i nalepnica na ploci, rukom ispisane od strane Dusana Mihajlovica.

3 comments:

b. said...

lokalni kontekst na stranu, meni je doktor Spira bio poprilično razočaranje. mentalno sam je bio tagirao: ova ploča (ništa) ne valja! zaboravih detalje doduše, osim ružnog vokala. pokušat ću nekom prilikom ponovo.

Bassta! Pex, a.k.a. Gramofonije Plocanovic said...

goreces u paklu, a Dr Spira ce da duva u vatru ;)

Anonymous said...

"..i dalje uvek pun novih momenata prilikom svakog preslusavanja."

- sustina