Sunday, February 20, 2011

Deca zele SexA!




Iako su vinili doziveli izvestan ‘povratak iz mrtvih’ i donekle (doduse minimalno) spasili muzicko izdavastvo, kod nas se objavljivanje ploca jos uvek smatra suludim poduhvatom. Doduse, moram da priznam da sam bio zapanjen kad sam video nekoliko skorijih Croatia Records vinila u beogradskoj Jugoton prodavnici – mislim, ko ce da kupi Dina fakin Merlina ili Radeta Serbedziju/Prljavo Kazaliste na ploci?!?!?!

Nekako mi mnogo logicnije zvuci da se od bendova iz regiona na vinilu objavljuju ili pank/hardkor sastavi, ili ‘hipsteri’ (cujem da ce Jarboli da objave novi LP na ploci) ili da u pitanju budu reizdanja nekih stvari koja su svojevremeno trebala da se objave na plastici, ali su nazalost zavrsili samo na kaseti ili jos gore ninakojem nosacu zvuka.

Sreca da je bend o kojim pisem – SexA – bila u prvoj gornjoj kategoriji i 1986 su imali prvo, nazalost posthumno, izdanje na kaseti. Radilo se o albumu “Uzivo u Kopru” koji je objavio tadasnji nezavisni izdavac Slovenija/D.I.D. Koper, iza kojeg se krio izvesni Boris Furlan. Kaseta je objavljena u skromnih 200 primeraka i obelezila je prvi period ovog sjajnog zagrebackog benda, zabelezivsi njihov nastup u gore navedenom slovenackom primorskom gradu.

Sad, ja kao i obicno pisem iz licnog iskustva, a vec sam se dotakao ove kasete u tekstu koji je objavljen uz ovo vinilno reizdanje, ali ovde cu dati malo vise informacija za vas koji jos niste nabavili plocu o kojoj govorim.

Te 1986 brat i ja smo kao tinejdzeri vec duboko zagazili u blato andergraunda i narucili smo kasetu cim smo saznali da je objavljena, mislim da je to bilo preko glasila Slovenija izdavaca koje se zvalo Wah-Wah. Radilo se naime o fanzinu/brosuri na nekoliko stranica sa intervjuima/recenzijama…

Za bend SexA smo culi jos negde 1981/1982 kada je Dzuboks objavio tekst o njima. Naravno, u to vreme je nama bilo nemoguce doci do bilo kakvih snimaka ovog benda, ali je bilo fenomenalno znati da postoji bend ovakvog imena. Ipak, to je bio samo jedan od mnogih tekstova u ovom poznatom magazine, i ubrzo smo zaboravili na Sexu, sve do trenutka kad smo saznali da jos uvek postoje i to putem informacije o objavljivanju njihovog zivog albuma na kaseti.

Bez razmisljanja smo brat i ja iskoristili ono malo para sto se zvalo dzeparac u to vreme i narucili “Uzivo u Kopru” kasetu. Kad je stigla nakon nedelju-dve stavili smo je u kasetofon i cini mi se nismo je vadili mesecima nakon toga. Muzika koja je dolazila sa trake je bila nesto sto nismo culi pre, makar kad su nasi bendovi u pitanju. Tada nisam imao pojma, ali sada mogu da kazem da mozda najblize sa cime mogu da poredim Sexu iz ovog perioda je donekle Pere Ubu, uz minimalnu dozu Joy Division, Gang of Four i eventualno Pop Group. To je za vas koji niste culi Sexu, da malo docaram sliku o zvuku na ovoj ploci, ali da se razumeo: SexA je SexA, uvek i u svakom periodu svog postojanja, a menjali su zvuk skoro kao Miles Davis, hehehe.

Uglavnom, kaseta je preptostavljam brzo rasprodana, bend se raspao jos pre nego je kaseta objavljena, kasnije su se opet okupili, ali to je skroz druga prica (muzicki skoro isto zanimljiva, ali sacekacemo na reizdanja njihovog bucnog perioda pre nego se raspricamo o tome). “Uzivo u Kopru” je reizdano negde 1990/1991 za Idle Valley Records, mada nisam siguran u kolikom tirazu. Ja jos uvek imam svoj primerak originala, doduse samu traku sam prebacio u neku bolju kasetnu kutiju, i zapecatio u sefu.

Elem, ova prica je o vinilnom reizdanju, pa da se malo pozabavimo time. Koga mrzi da cita, ocena celokupnog poduhvata/izdanja je cista desetka! Koga ne mrzi: dobri duh Igor Mihovilovic, castan i odvazan pionir i uzdanica je takodje jedan od zaljubljenika u ovu kasetu. Za razliku od mene i tebe, Igor je skupio muda i pare (ovo drugo je bilo teze), locirao master trake zivih snimaka, dobio sve dozvole od izdavaca/clanova benda i uputio se u avanturu koja se zove “objavi nezavisno LP izdanje u 2010 godini”. Ko nije probao, ne zna koje su to muke i trud.

U septembru 2010, nakon patnji koje samo Igor zna, album SexA “Uzivo u Kopru” se konacno pojavio na vinilu, kako zasluzuje. Od 500 stampanih primeraka 100 je na crnom i po 200 na crvenom i belom vinilu, ali ne troumite se, narucite sve 3 boje, kao sto sam ja uradio!

Ploca je stampana na 180g vinilu (ko zna-zna) i uz nju ide i CD sa komplet albumom, 6 demo snimaka i jednim zivim iz 1984 godine. Omot, unturasnji omot i dodatak koji ide unutra su besprekorno uradjeni, sa dosta informacija, te svim tekstovima pesama (ko je slusao album zna da je Nik pevao prilicno nerazuljivo, pa je ovo lep dodatak, mada i sada tekstovi nisu nista bolje razumniji, hehehe). Neko se negde zalio na cinjenicu da je mnostvo sponzora na zadnjoj strain omota malo unistilo dizajn, sto stoji, ali zaista ne bode oci previse, a lako je razumeti da bez sponzora ne bi bilo ni SexA.

Da rezimiramo: bez sumnje najbolje izdanje sa podrucja bivse YU u ovom milenijumu. Daunloada nema, kupite plocu i podrzite! Ko zna, mozda se Igor, ako pokrije troskove, upusti u nove avanture vinilnog izdavastva. Krajnje je vreme da studijski snimci Trobecovih Krusnih Peci iz 1985 zavrse na gramofonima ;)

3 comments:

b. said...

Tako je, treba ponovo zakuriti Trobecove krušne peći. Noiserockfunknoir. Neka Zagreb gori!

Bassta! Pex, a.k.a. Gramofonije Plocanovic said...

meni je TKP album fenomenalan, samo mnogo tezi od SexE, ali neka ga na vinilu, pa nek' je tezak koliko hoce...

Anonymous said...

Djeca vole Sexa!
Sedativ EX Apoteka!