Tuesday, February 3, 2015

Kasete u modi

Kazu, vracaju se u modu. Citao sam jedan lokalni umetnik je rasprodao sav tiraz od deset primeraka...

Ja sam svoje stare sacuvao, sada ih pretrebljujem i evo sta sam nasao:ABRAKADABRA - TRI FRTALJA SATURNA UKROTI SLIKE (KASETA, ZVONO RECORDS) wav fajlovi

Zaista NISTA ne znam o ovom bendu. Pomagajte!

Negde krajem 90-ih dobio sam 15-ak kaseta od Trotorok/Zvono Records. Ne mogu da se setim detalja, ali sam nekako stupio u kontakt sa likom koji je (ne znam u kolikoj meri, doduse) vodio te etikete. On je kasete poslao (preko prijatelja, dakle ne postom) i, mislim, ocekivao da cu ja to ovde haos da prodam. Mene je zanimalo kakva je ta etiketa, ali bio sam spreman da uredno platim. Kaeset sam dobio besplatno, ali po secanju bila je neka frka kasnije, valjda se lik zalio mom bratu da mu nisam uradio biznis u Australiji.

Elem, mene je od kaseta najvise zanimao White Rabbit Band, ali sam preslusao i ostatak edicije. Jednog popodneva/veceri sam polu-umorno lezao na kaucu i pustio kasetu Abrakadabra. Nisam bio previse ushicen kad je kaseta krenula, Tacnije, nisam znao sta da mislim, bilo je odlicne energije, ali nisam bio siguran oko produkcije. 

Medjutim, dok sam tako poluzadremao kaseta je isla i isla i isla i ta muzika je rasla u sobi i na vrlo ceste momente sam pomislio da se radi o prilicno dobrom bendu. Ako je James Bond kao prva stvar relativno kratka, vec od druge krece duzina i izvesna "monotonija" i "repeticija" uklopljena u skoro pa Detroit zvuk. Neobican bend, o kojem NISTA ne znam!


HOGARI - DEMO (ne zna se godina) wav fajlovi


Hogari su bili i ostali jedan od nasih bendova za koje mi je najveca zalost sto nikad nisu bili propisno snimljeni/objavljeni. Bili su zaista unikatan bend koji je masovno pravio izuzetno melodicne i poletne pop punk pesme. Nije to bilo nista originalno, ali je uvek bilo skroz unikatno. Neki uticaji su se mogli naslutiti, ali nista nije bilo ocigledno. Ako bi licili po, recimo, melodiji na Ramonese, tu je bilo tih vokala koji nisu imale nikakve slicnosti sa Joey Ramone-om, iliti bubnja koji totalno zvuci kao los 80s elektronski bubanj - koliko se secam, na video snimcima koje sam svojevremeno gledao (Beograd Kljuca VHS kaseta) bubnjeve svira Rale, kasnije u Direktorima.

Elem, ovde ima sest pesama, pocinje poletno-srednjetempovski sa "Smej se", koja je mozda i najslabija u kolekciji. Tu je i "Osta Commando", ali moji ubedljivi favoriti su: Ceznja, Ako Zelis (jebote, pa ovo je apsolutni hit!), setna Nema te, te vrhunac - Crvena!

Na netu moze da se nadje "Skoro sve" kolekcija, ali nazalost ne bas najboljeg zvucnog kvaliteta. Ni ova kaseta ne zvuci najbolje, ali ocigledno je da su pesme tu.

No comments: