Saturday, December 6, 2014

Electronic Jugoton


Ovih dana pojavila se kompilacija "Electronic Jugoton" na dva CDa za Croatia Records. Reci da je bila dugo ocekivana bilo bi malo - vec par godina se suska o tome, i licno sam bio vrlo ushicen kada sam video kompilaciju na prodaju online, te sam je odmah narucio.

Posto je vecina pesama iz perioda 80-ih malo o tome, iz Gramofonijevog privatnog ugla: kada je ta muzika stvarana i objavljivana nisam bio neki ljubitelj. Tek pre kojih desetak godina sam odavde krenuo da istrazujem nasu 80s synth muziku i otkrio gomilu bisera, sto se iz mog bloga vidi ocigledno.

"Electronic Jugoton" su kompilirali Zeljko Luketic i Viseslav Labos - onima koji malo dublje prate nase izdavastvo ovaj dvojac je poznat po odlicnom poslu koji su uradili za Ex-YU Elektronika kompilacije pre koju godinu. Dakle, nisam sumnjao u odlican kvalitet, od izbora muzike, preko samog zvuka, te propratnog materijala. Sav tekst na omotu/knjizici je na engleskom, sto je zaista odlican potez, jer ce ova kompilacija sigurno naci put i van granica bivse YU, cime doprinosi i izuzetno povoljna cena.

Da odmah kazem: pojavljivanje ovih diskova je od apsolutno neporecivog znacaja i zasluzuje najvisu ocenu. Ipak, realno gledano, kompilacija ima i nekih slabih strana, pa hajde da podjemo od njih:

-Zeljko i Viselsav su kopali po arhivama i izabrali 47 pesama/editovanih muzickih delova. Oba diska imaju nekoliko delova intervjua sa Jugoton Express ploca, koje su se stampale u malom tirazu i slale radio stanicama koje bi to eventualno pustale u etar. Mislim da ovo kvari tok kompilacije i ne vidim poterbu da zauzimaju prostor. Slusati ih eventualno u celosti bi bilo mozda zanimljivo, ali ubacivsi ih izmedju pesama kompilatori su znatno "ubili" atmosferu.

-Veliki problem vidim u tome da je ubaceno toliko toga da je neminovno doci do znatnih razlika u zvuku pesama. Najveca podela je na 80s synth wave i eksperimentalnu elektronsku muziku. Synth wave se dalje deli na bendove koji su koristili i synth i ritam masine, te nju vejv bendove koji su, eto, imali i synth u postavi, ali nije dominantan. Ekesperimentalni deo se deli na zaista eksperimentalno-istrazivacku elektronsku muziku, te namensku muziku uglavnom za decije emisije.
Ne vidim razlog uvratsvanje pesama grupa koje u postavi imaju synth, a ciji je zvuk vise nju vej/post pank (Tuzne Usi, Parlament...) ili fank (Du Du A "Romance"). Takodje, zaista, ali zaista nema razloga kvariti kompilaciju splacinom tipa "Harakiri" Dubravke Jusic. Apsolutno nema opravdanja za tako nesto.

-Vecina eksperimentalnih pesama, kao i neke od 80s pesama su ranije neobjavljivane, dok je "Elektra" Zdenke Kovacicek PGP RTS licenca, pa se dovodi u pitanje sam naslov kompilacije, ali to su vec sitnice.

Dobra strana je da kompilacija sadrzi gomilu odlicnog materijala. Imati Zanin "On"/"Ti si neko staro lice" singl, Beograd "TV"/"Sanjas li u boji?" singl, te Data singl na CDu, u remasterovanoj verziji koja ne krcka kao izlizani vinili je dovoljan razlog da kompilacija uspe. Da ne pominjemo Matser Scratch Band (jedna od dve bonus pesme na kaseti "Degaut"), Laboratorijin singl "Devica" i sotale izvodjace, od kojih za neke, moram da priznam, nisam ni cuo - Milka Lenac, te Nicky.

Da su na jedan CD stavili samo 80s synth wave pesme, recimo kojih 15 komada, a na drugi eksperimentalno-namensku muziku ova kompilacija bi bila 100% fenomenalna. Ali svejedno je svog srca preporucujem nadam se slicnim poduhvatima u buduce.

No comments: