Wednesday, August 13, 2014

ARA CD

Dugo me nije bilo, jbg, ali tu smo, vasi nismo.
Razlog za javljanje je konacno reizdavanje kompilacijskog albuma "Artisticka Radna Akcija" na CDu.
Ja sam vec na 753 mesta pisao kako je ovo odlican, ali nazlost nedovoljno zapazen album, pa cu samo ukratko da se ponovim:
U vreme ekspanzije panka (manje) i novog talasa (vise), brzo nakon "Paket Aranzmana" Jugoton se ekspeditivno angazovao oko objavljivanja kompilacijskog albuma novih beogradskih bendova, pretpostavljam verujuci u uspeh "Paket Aranzmana" i sa nadom da se otkriju neki novi Idoli.
To se sa ARA-om nije desilo, ali se desilo da 10 odlicnih bendova dokumentuje svoje (mnogi od njih kratkotrajno) delovanje te 1981 godine. Enco Lesi je sve to manje-vise uspesno zabelezio u svom studiju, a Jugoton upakovao u zaista dugosvirajuci album.
Komercijalni uspeh je izostao, a kritika Ljube Trifunovica u Dzuboksu je bila jako, jako losa. To, i gomila drugih razloga prozurokovalo je raspad vecine bendova i jedino su U Skripcu opstali i postigli neki manji koemrcijalni uspeh kasnije.
Zaista ne nalazim niti jednu pesmu koja ne valja na ovoj kompilaciji - ima samo onih koje su nesto slabije od drugih. A od bendova koji su ovde ostavili izuzetan doprinos izdvajam: Radnicka Kontrola, Urbana Gerila, Defektno Efektni, Profili Profili, TV Moroni...
Sto se samog reizdanja tice - treba da budemo srecni da se uopste desilo. Snimci su sa originalnih traka, mastering je skroz dobro uradjen. Pakovanje standarno slabo za nasa reizdanja, narocito propratni tekst, koji gotovo da i nema neke veze sa albumom, osim povremenih anegdota nekog od clanova benda. Najsmesnije je sto je pisac teksta na momente izuzetno rasisticki/nacionalisticki raspolozen, a sve vreme tvrdi kako su ti pankeri bili zesca levica...
Ne kapiram zasto izdavac nije nasao nekoga ko bi pricao o snimanju ovog albuma, a ne o "pank sceni" u Beogradu iz tog vremena...
Ovde je link wav fajlova koji je jedan dobri duh okacio na nekom forumu, a ja sam OVDE ubacio skenove omota, te odlican tekst iz Vremena od pre neku godinu koji se bavio fenomenom ARA. Uzivajte!

3 comments:

Anonymous said...

konacno,tko je to izdao?

Bassta! Pex, a.k.a. Gramofonije Plocanovic said...

Mascom, tj lik iz Defektno Efektnih

klakadak said...

Fenomenalno! Hvala, hvala...!