Sunday, January 6, 2013

Konacno!!!!!!!!!!

Ovaj snimak sam video u nekoj emisija na TVu 1998, i otada ga trazim. Neki lik je okacio na youtube, Disciplina Kicme, tj. KOja, Kele, Kuzma i ne znam ko jos kao cetvrti clan, Kugla Glumiste performanse u Beogradu, da li je ovaj prvi narator Zlatko Buric???


Piloti - Pilot LP + Dvadeset Godina LP

Bilo je, ali evo opet, novi rip, superiorniji od proslog.

Preslusavao sam oba albuma skorije u kolima i ukapirao da je "Dvadeset godina" malo remek-delo i mozda bolji od prvenca, koji je inace fenomenalan.

Vec sam pre pisao o tome ovde, a sada samo da kazem da je debi album i dalje jedan od najboljih beogradskih LP-ja iz perioda novog talasa. Nazalost, malo je tu previse uticaja ska muzike, valjda se to tako  tada smatralo da treba da bude, ali i te nazovi ska pesmice su zakon! Tekstualno, ceo album je izuzetno dobar i zreo, iako na momente nije moguce provaliti sta Kiki peva.




Drugi album je neslavno propao kada se pojavio, valjda je i taj novi talas prekratko trajao. Ipaka, sada sa ove distance meni licno je taj album jos bolji od "Piloti". Produkcija Sase Habica (kome je to, koliko znam, prvi veci projekat) je odlicna, gitare praste, sve je glasnije nego na prvom albumu, dok su tekstovi jos i bolji nego na prvom albumu. Cak dve balade (po jedna na kraju svake strane ploce), obe zaista odlicne. Jebeni mod biser jugo rock muzike!

Sad, znamo da ovo jos uvek nije reizdato. Bane Lokner mi je 2008 rekao da Kikija boli dupe da remasteruje to. Sta da se radi, covek je zauzet radeci muziku sa politickim bilmezima...

P.S. Slusao sam oba albuma u kolima besomucno ovih dana i jos su mi bolji nego pre! Ne kapiram zasto nije bilo vise ovakvih albuma u SFRJ novotalasnom periodu. Stidljiva Ljubicica je bila blizu, ali malo previse teen, dok su Patrola i Parlament bili polovicno dobri.

Vladan Radovanovic

Osoba koja je bila ljubazna da meni i vama ustupi rip ploce "Elektronski Studio Radio Beograda" je bila iznenadjena da sam u tekstu pomenu kako imam dva CDa Vladana Radovanovica - pionira nase elektronske muzike.

Ja sam bio iznenadjen da ta osoba nije vec imala ove diskove, pa sam ih izmomenta skinuo, a sada je red da to podelim i sa vama ostalima koji mozda nekom surovom igrom slucaja nemate "Cosmic Music" i "Muzika Sfera" u kolekciji.

Ja nisam neki ekspert, pa preporucujem da sami potrazite vise informacija o ovom heroju iz senke. Srecom sam negde 2005 nalete na "Cosmic Music" u nekoj prodavnioci u Beogradu, a prijatelj se potrudio da mi nabavi gotovo nenabavljivi dupli disk "Muzika Sfera", objavljenog za standardno katastrofalan PGP RTS, kojima se, opet, skida kapa za neverovatan potez izdavanja cak duplog diska sa opriginalnim snimcima Vladana Radovanovica.

Muzika se krece od kamerne muzike do elektronskih improvizacija. Na momenete zahtevno za slusanje, ali upornost ce biti nagradjena.

Wednesday, January 2, 2013

Nikola Ignjatovic

Dobri Duh se opet javio, ovoga puta sa izuzetnim neotkrivenim i za mene necuvenim biserom u vidu CDa izvesnog Nikole Ignjatovica. Da ne bih lupetao o necemu sto ne znam, evo parafraze:

Nikola Ignjatovic je iz Novog Sada, druzio sam sa ekipom iz Lune, La Strade, Borisom Kovacem, Djordjem Delibasicem, Stevanom Tickmeyerom i sl. Inace je klasicno treniran klavijaturista i svirao je sa pomenutim facama u nekima od njihovih brojnih projekata. Napustio je zemlju pocetkom devedesetih, ziveo u Italiji, a potom u UK. CD koji imam nikada nije bio u velikoprodaji. Sniman je 1997 u Rimu (ako me secanje ne vara), a miksovan je u Holandiji (bog te pita kako). Muzika je u Univers Zero/RIO fazonu, ono sto Englezi zovu chamber rock, mada se na par momenata vidi i uticaj ranog Floyda (Nikola je inace ogroman obozavalac Syd Barrett-a). 

CD je OVDE.