Tuesday, January 31, 2012

Sven Pavlovic - Partizanske


Pre nekoliko godina, dok sam jos koristio soulseek, naleteh kod prijatelja na folder “Sven–partizanske”. Iz radoznalosti stavim da se skida i nakon par dana pustim da cujem sta je to. Izmomenta sam odlepio na obrade partizansko-revolucionarnih hitova!
Upitah prijatelja ko je taj Sven Pavlovic, ovaj mi rece da je bio u nekim bendovima, ali je ovo snimao sve sam u nekom studiju u Svajcarskoj, tipa u 3 ujutro kad redovni muzicari odu. Danas malo proguglah i videh neke informacije – proguglajte sami, da ne prenosim iz druge ruke.
Uglavnom, ovaj nikada objavljeni album je vrhunsko remek-delo! Jeste, Sven je imao dobru podlogu za rad – ovo su sve sami hitovi u originalima – ali Sven je to savrseno razmotrio, aranzirao, otsvirao, snimio, producirao i miksovao. Svaka pesma je razlicitog senzibiliteta i zvuci kao da su otsvirane od strane bar desetoclanog benda.
Iako su originali poletni i melodicni, Sven se u aranziranje uputio sa namerom da sustina ostane, ali da se krajnji rezultat bitno razlikuje. Pravo je cudo da ogavno govno od govna najveceg govna kao sto je Lolobrigida moze da objavljuje albume, a ovaj biser jos uvek nije ugledao svetlost dana…

Na kraju, hajde da zajedno odgonetnemo nazive pesama - prva, 11-ta i 12-ta me muce. Ova poslednja mozda i nije nikakva obrada...

p.s. sve sto rasvetlilo je da je ovo izaslo na kasetu pod nazivom "sNOB". liste stvari pokusacu da odgonetnem veceras.

18 comments:

I've Made You a Tape said...

imam tu kazetu kod kuće, pogledam omot kad dođem s posla... hm, što bi zapravo značilo da stvari ipak JEST izašla? dao mi ntx kazetu, mislim da se zove SNOB - kao, Svenov NOB... rasvijetlit ćemo već!

Bassta! Pex, a.k.a. Gramofonije Plocanovic said...

rasvetli i daj spisak pesama!

Anonymous said...

dajte i spisak pesama koje znate, makar nekompletan

Anonymous said...

Oće li se skoro rasvijetlit?

I've Made You a Tape said...

au zaboravio sam skroz :o valjd ću se danas sjetit potražit

I've Made You a Tape said...

uporno ne uspijevam imalo kvalitetno uslikati omot a skenera nemam, u svakom slučaju ni na kaseti nema popisa pjesama nego su samo sličice za svaku stvar... stay tuned dok nekako ne digitaliziram omot :)

Anonymous said...

Još nema omota?
Možemo li se nadati da će ga biti?

Anonymous said...

Moze li neko da postavi omot te kasete ili da postavi nazive pesama.

Anonymous said...

E ovo je nevjerovatno. Obecan omot a nema ga. Jos u februaru. Valjda ima nacina da se uslika. Izgleda da se ovo nece rasvijetliti.

Bassta! Pex, a.k.a. Gramofonije Plocanovic said...

pa dobro, je li omot bas toliko vazan???

Anonymous said...

A zasto ne bi bio. Kad se nudi nesto dobro red je imati i omot. Steta da ovu stvar drzim bez toga.

Petrovic said...

Preslušao sam jednom ovo sranje,,,šteta što ne mogu da se setim naziva prve pesme (inače je to instrumental bez pevanja iz nekog partizanskog filma)
01: ?
02: Uz maršala Tita
03: Drugarice zasadimo cveće
04: Oj, Kozaro
05: Bilećanka
06: Po šumama i gorama
07: ...čuje se odjek koraka po kamenju hercegovskom...
08: Padaj silo i nepravdo
09: Makovi crveni

10, 11 : ne prepoznajem pesme
12: ovo i nije pesma nego neka zezancija sa Hitlerovim govorom kojije iseckan i umiksovan.
Za pesmu br. 07 ne mogu da se setim tačnog naziva, ali to je refren. Sve pesme se mogu čuti u mnogobrojnim partiz.filmovima, tako da mislim da je Sven to tako i "pokupio" gledajući filmove. Pesma br.6 je inače pesma sovjetskih partizana preneta tek 1944-45 kod nas preko Sovjetskih vojnika.
Navedene pesme (a sigurno ove koje sam imenovao) su bile sastavni deo zvaničnog programa za predmet "muzičko vaspitanje" u ex SFRJ, tako da me čudi što ih niko do sada nije prepoznao. Pozdrav Delibašiću!

Bassta! Pex, a.k.a. Gramofonije Plocanovic said...

ma, prepoznali smo ih, samo nas mrzelo da pisemo...

Petrovic said...

prvo kukate na sav glas ,,, a onda...? ni hvala...! .>>k. ste prepoznali...>>

Bassta! Pex, a.k.a. Gramofonije Plocanovic said...

ajde ne zezaj... svako zna koje su to pesme.
#2 je "Steg partije"
Bilecanka i 'cuje se odjek koraka...' su ista stvar
prva je milicijska himna, ne znam kako se zove...
i ne zezaj po drugi put, odlican album!

Petrovic said...

A kako se zove prva po redu pesma?
Ta pesma je najbolje uradjena. Da, ako se gleda sa muzičke strane, ima nekoliko dobrih obrada. U celini, ima suviše poigravanja sa glavnim temama, neke pesme su ofrlje zbrzane a poslednje 3 su baš bezveze. Što se tiče tvog komentara da "svako zna koje su to pesme", nravno da svako ne zna, jer da zna, napisali bi. U prvih nekoliko postova kukate i vapijete da vam neko da naslove. Sve te pesme su odavno van nastavnog programa u školama, ne emituju se maltene nigde (osim što mogu da se čuju u filmovima u različitim izvodjenjima)
Sve nose žig onog bivšeg titoističkog sistema "Bratstva i jedinstva" koji je pokazao pravo lice 1991-1995,kada je JNA bila nesposobna da odbrani SFRJ jer je umesto da bude vojska, bila samo ukras i prirepak mrtvog sitema iznutra izjedenog izdajom ex "braće" koja su na prvi mig ujedinjene Nemačke potrčala da naprave neku novu NDH i nove "vilajete" po BiH. Naravno, svet se menja, a uskoro, za manje od četvrt veka, imaćemo nove, pravednije granice na Balkanu. Mali savet svima: politika je kurva! I to opasna, proždrljiva, koja jede svoju decu. Pozdrav.

Bassta! Pex, a.k.a. Gramofonije Plocanovic said...

OK, razmisljao sam dosta da li da objavim ovaj komentar ili ne.
odlucio sam DA, ali poslednji put da se politika pominje na ovom blogu!

Petrovic said...

Ja nisam prvi počeo. Te pesme su političke pesme, ja nisam prvi o njima pisao. Ja ih ne volim. Politika se uvukla svuda, tako da će ti biti teško da odvojiš politiku od muzike. Uvek je muzika bila prilično uvučena u politiku i obratno. Ne moraš objavljivati moje komentare. Ne tražim protekciju zato što smo se jednom lično upoznali, bilo je to baš davno. Ja sam protiv politike i svi koji me znaju, znaju to. I sam ne volim mešanje politike u muziku na način gde politika ekspolatiše muziku. Mnoge naše rock i pop grupe su se odavno politički angažovale i zauzele stranu. To je duga, druga, beskonačna priča. S vremena na vreme čitam tvoj blog. Ako se plašiš komentara, onda nemoj ni dati priliku čitaocima da komentarišu. Mislim da sam "izmedju redova" shvatio da se plašiš ("plašiš") šta će o tome misliti čitaoci iz nekih bivših YU republika. Već sam ranije primetio i njihove politički obojene komentare ("izmedju redova") Tako, ne zameram ti ako ne objaviš ovaj komentar,ako smatraš da bi ti štetio na bilo koji način. Pozdrav.