Monday, September 26, 2011

Vinko Baric - HRVATSKI PUNK i NOVI VAL knjiga




Priznajem da je glupo pisati recenziju knjige koju sam do sada tek dopola procitao, ali moram skrenem paznju na ovo izuzetno izdanje sa nadom da ce doci do pravih ruku, jer je stampano u svega 1000 primeraka I, nadam se, nece biti nabavljivo jos ne znam koliko dugo…

Poslednjih godina objavljena je hrpa knjiga, te filmova o ovoj i onoj sceni, tom i tom bendu, i slicno, da me, kada cujem za jos jedan slican poduhvat, malo zabole dupe. Drugim recima: uvek sam skeptican, narocito kad se radi o velikom zalogaju kao sto je ovde – pisanju o hrvatskoj pank i novotalasnoj sceni/bendovima.

Vinko Baric je lik za kojeg pre nisam cuo, sto ne znaci nista. Likovni umetnik, postovalac dobre muzike. Cim sam cuo za knjigu proverio sam kod par pouzdanih poznanika, svi su potvrdili da knjigu treba imati, stupio u kontakt sa Vinkom, platio, knjiga stigla koju nedelju kasnije.

Ovo je obimno stivo, i kako nemam vremena iscitavam ga u retkim trenucima: obicno dok sam na WC solji ili po koje poglavlje pre nego legnem da spavam. Ipak, vec nakon desetak stranica sam osetio poriv da napisem nesto o ovom delu.

Baric nije niti pisac niti kriticar. Ako ocekujete neku dubokumnu kritiku izdanja o kojima se ovde govori – necete to dobiti. Baric pise fanovski, ali pismeno. Tako jedino i treba, jebes objektivizam.

Knjiga se bavim prapocecima hrvatskog panka i novog talasa i u njoj se govori o bendovima i izvodjacima vezanim za tu vrstu muzike, sa posebnim osvratom na vinilna i kasetna izdanja, te demo i zive snimke.

Knjiga ima dosta vrlina: prgrst informacija i fotki, sto je i cini izuzetnom. Cudo je kako je Baric uspeo da dodje do podataka o svim tim bendovima, od kojih mnogi nisu ostavili nikakav zvucni zapis za sobom, ali su postojali i samim time zasluzili mesto u ovoj zbirci.

Mane knjige su dezinformacije, koje se srecom svode na tu i tamo pogresno naveden naslov neke pesme ili albuma. One malo vece su kada potpuno pobrka loncice i pomesa bendove kao Fit i Grad, te greske u kojima, recimo, prvi singl Azre ili singl Daska Benda smatra pank singlovima. Takodje, na par minimalnih mesta Baric se zaista povrsno dotakne politike (sto jeste neizbezno, ali vise bih voleo da je bez ikakvih, makar meni na to lici, licnih misljenja). Par puta se ukratko pominje da su neki clanovi pojedinih bendova poginuli u Vojsci Hrvatske u domovinskom ratu, dok je onom pajseru iz Machine Gun (kasnije Mindjusari) posveceno dosta vise prostora u kojem se pise o “cetnicima”, “sramoti”, te ratistima na kojima se ovaj borio. Mislim da vecina ljudi koji znaju za njega znaju i cime se bavio (ja, doduse, prvi put cujem da se borio u ratu), i bilo je dovoljno pomenuti to u jednoj kracoj recenici.

Elem, kao sto rekoh to su minimalne mane, bez kojih bi knjiga bila bolja, ali iovako je toplo preporucujem.

9 comments:

Anonymous said...

Neki dan se pojavila knjiga i u Zagrebu zahvaljujući Dirty Old Empireu , kapa dole autoru knjige koji se uhvatio u koštac s materijalom tolikog obima, navodno već razmišlja o drugom izdanju koje bi bilo prošireno ali i ispravljene uočene greške. 65-to sam godište ali smo kao klinci iz oš Trnsko gledali i odrastali uz nastupe Klinske Pomore, TBC-a a i Film je jedan od najranijih nastupa imao u našoj mjesnoj zajednici. Generacija sam SKOL-a , Blitzkriga s kijima sam tulumario pa i sa ,,pajserom'' iz Knina išao u srednju grafičku, koji je tulumario zajedno s nama, nadimak mu je bio Dolgcajt i jako je furao na Sida po tim svim svirkama. Nikada mu valjda nije bilo bolje u životu a svi smo vidjeli kako nam se s Minđušarima ,,zahvalio''! Neda mi se ono baš čitati od korica do korica ali nisam naišao gdje se ,,ugroženi'' u knjizi spominje? Treba svakako nabaviti ovu knjigu a i navijati za njeno drugo izdanje. Pooozzzz!

stari said...

A gdje se to u knjizi spominje Kninski pajser

Bassta! Pex, a.k.a. Gramofonije Plocanovic said...

pominje se u textu o njegovom HC bendu pre Blitzkrieg, sad ne mogu da se setim imena benda. kao sto rekoh, ne tako bitna stvar, samo bi mi se vise svidelo da je pominjanje bilo kakvih politicko-ratnih detalja. jeste da je to tesko izbeci, ali...
ja sam pajsera upoznao na koncertu Machine Gun, cinio mi se skroz OK. onda sam nekoliko godina kasnije ovde kod nekih prijatelja gledao video Riblja Corba plus MIndjusari, i dok su ovi drugi svirali cujem gitarista "reze" gitaru. odmah mi je pao na pamet pajser, jer je on tako svirao. pogledam bolje - pajser na TVu!
Blitzkrieg su bili najjaci bend. steta da se njihovi stvari nisu sacuvale u dobrom zvucnom obliku...

vinko baric said...

čuj evo da se i ja autor javim- prvo negativnu ulogu ace pajsera sam istaknuo upravo zato šta nije negativno kad netko pogine braneći svoj grad i zemlju a bio je panker a gaženje punk ideala JEST kad neko ide u rat da bi napao istu tu zemlju.dakle stvar morala nazovimo to tako.Drugo- ko kaže da sam pobrkao grad i fit- grad je nastao 1985 a fit 1982 i članovi i snimke su točni iako priznajem pobrkao sam JEDNU PJESMU i krivo je pripisao.Treće i najnelogičnije- nigdi nepiše da je prvi singl azre punk iako balkan u osnovi križa folk rock i garage punk vibru60-tih.to je novovalni singl. Daska bend jesu bili pop punk-reggae-ska a pop punk ulster tipa a la protex ili sl.ionače općenito recenzija tvoja je pozitivna i hvala na tome.

vinko baric said...

pozdrav evo javljam se ja autor knjige.hvala na pozitivnoj recenziji no neslažem se da sam pobrkao grad i fit već tek jednu pjesmu krivo pripisao tj falio bend.,pročitajte ponovo njihove biografije.drugo- nihgdi nepiše da je azrin ijedan singl punk ali singl daske benda odnosno A straNA je čisti pop punk ulsterskog tipa a la protex, rudi itd.isto tako svi debi singl orgaznma svrstavaju u punk a nije punk več čisti new wave.treće- to o aci pajseru- namjerno sam istaknuo njegov negativni presedan gaženja punk ideala zbog cajki i uloge agresorske vojske a nije grijeh branit svoj grad od agresije i poginut zbog toga. Dakle politika što dalje ali žrtve i agresori nemogu se izjednačavat.Možda sam to malo naivno-moralizatorski napisao ali baš me ljuti da je aco odličan gitarist i kompozitor postao toliki mega seljak jebiga. inače još jednom zahvaljujem na zapravo vrlo pozitivnoj recenziji-samo sam htio razjasnit ove nedoumice.

Bassta! Pex, a.k.a. Gramofonije Plocanovic said...

nema nedoumica i hvala na javljanju! kao sto rekoh greske su greskice i niko nece od njih da pravi dinosaurusa. knjigu privodim kraju, nazalost.
Vinko, pominjes cesto KOrowa Bar demo. To nas masa trazi vec godinama, pa moze li da se podeli na netu?

Anonymous said...

I jel Vimko podijelio Korow sa ostalima...i aja ga pitao ...nije rekao ni da ima niti da nema...da nije taj demo mit?

Bassta! Pex, a.k.a. Gramofonije Plocanovic said...

ne da ja znam! Vinko, daj nam Korowa Bar!!!

b. said...

[skandiranje] Vinko, Vinko!![/skandiranje]

Druže Barić, ne budi tvrdica, otvori kesu i podari raji hrvaških arhivskih radio-materijala. Budi punk!