Saturday, July 23, 2011

Dva (prerana) Orgazma


Jeste, i ovo je bilo, ali evo ga opet, sa omotima, i prigodnim tekstom.

Orgazam je bio odlican bend. Pardon, izuzetno vrlo odlicno fenomenalan bend. Govorim o prva dva studijska albuma, iliti period do objavljivanja "Les Chansones Populaires". A i posle su valjali, cak stavise, ni danas nisu nesto posebno ogavni.

Ipak, taj rani period je bio neprevazidjen.



Pre koju godinu objavljen CD "Breskve u teskom sirupu Vol.1" je doneo jedna koncertni i jedan snimak sa probe. Koncertni snimak je zvucno bolji, mada, kao i obicno kako biva kada snimak potice sa miks pulta, sam miks nije bas najbolji. Svirka, za jedan pocetnicki bend, je izvanredna. Drugi deo diska sadrzi probu snimljenu da bi Branko Kustrin, koji je uleteo iz Grupe I da pripomogne na bubnjevima Orgazmu dok je Cavke bio u vojsci, mogao da nauci kako idu stvari. Ti snimci sadrze gotovo celokupan materijal koji je zavrsio na prvom albumu, u istim aranzmanima, ali snimak nije najbolji. Mada, bolje i ovako nego nikako. Tu je i radna verzija "Leptira", sto navodi da je bend planirao da snimi tu stvar za prvenac. Mozda je i bolje sto nije, jer je verzija sa "Lisca..." nenadjebiva!

album. omoti.

"Warszava '81" je originalno objavljen kao mini LP za Jugoton u svega 2500 primeraka. Snimak je uradjen na kaset-deku (na omotu pise na obicnom kasetofonu, sto je prosto neverovatno, jer je snimak fenomenalan za tako sto), pa su i bend i Jugoton bili za neki oficijalni butleg, kako su cesto navodili. Ja sam jednom prilikom u Niksicu prvi i poslednji put video tu plocu i mislim da sam kupio par komada, koji ko zna gde su zavrsili...



CD reizdanje sadrzi ceo koncert i odlicno da je tako. Bez sumnje, ovo je moj omiljeni domaci zivi album! Prvo: snimak je skroz dobar za zivi album, miks super, levi-desni kanali sa gitarama super, publika se super dovoljno cuje... Drugo: bend je nabrijan sa manjim oprostivim greskama. Trece: set lista je savrsena - stvari sa prvog i "Lisca..." koje je tek trebalo da se snimi. Cetvrto: ostalo je zabelezeno jedno neverovatno iskustvo.

album. omoti.

7 comments:

b. said...

zdravo bassta! pa gdje su ti gosti prolaznici, nema žive duše u internet yu rock svratištu? ja ponovo navratih da ubijem koji minut. pratim blog, onako virnem s praga, i čekam kad će doći taj post gdje ćemo se totalno razići u ukusima i mišljenjima. ovako je dosadno. doduše krene i u tom smjeru ponekad - npr. dr. spira i ljudska bića. jao!

#srpski dio komentara:

električni orgazam je odličan u spavaćoj sobi 1980-1982 vrlo dobar na tulumu 1984 - 1986 i dovoljno dobar na koncertima za mase krajem decenije odnosno za jugoslavenske radio-valove. les chansones populaires bacam u kantu za đubre, letim sanjam dišem bih ipak trebao ponovo čuti da se ne zaletim, a ostalo bogami pristojno igra usprkos odmaklim godinama. što se s električnim orgazmom desilo kasnije pojma nemam. niti me pretjerano zanima.

#japanski dio komentara:

tražim skoro pa savršeni rip zeni geva VAST IMPOTENZ kazete iz ljeta gospodnjeg 1988. imam rip od 320 kbps čini mi se, dobar je, nije impotentan, ali pati od digitalnih glitch-eva. uff. ima li možda te kazete kod tebe, japanski zete?

Bassta! Pex, a.k.a. Gramofonije Plocanovic said...

leto, mrzi ljudi da stave komentar, najazda skakavaca...

lsd ima par dobrih power pop momenata, ali dzabe kad ima onu najgoru od najgorih pesama. meni nikako da legne "kako bubanj kaze".

nemam to od Zeni Geva, pitacu basistu Tabatu, ali znajuci kakva je to zamlata sumnjam da moze da mi da neki link...

b. said...

da, i meni se znala desiti ta omaška, da tabatu nominiram u basistu. no tabata je kod gazde kk nulla striktno druga gitara jer ne ljubi master kk bas gitaru. to je jedan od razloga što je ova industrial metal kazeta - Vast ImpotenTz - zanimljiva: ima bas! no dobro, da ne zamaram, solidan je ovaj rip koji imam premda prokleti pedanter u meni uvijek želi kombinat kvalitetu kazetnog ripa.

basta! basta! basta!

natrag u srbiju jer nisam rekao ništa o materijalu iz posta. breskve u teškom sirupu (groznog li imena!) nisam skinuo i neću skoro. Warszawa 81 je zakon u svakom pogledu. vrhunski wet dream ili po naški noćna polucija prosječnog zapadnjačkog post-punkera: turneja po istočnom bloku! iz sivog beograda u još sivlju (valjda) varšavu i to u mjesecu studenom jebene hiljadudevetstoosamdesetiprve. čisto olovo, druže. i kao rezultat crveni službeni bootleg odličnog kvaliteta. nažalost nema ga u mojoj kolekciji probranog ex yu vinila, ali bit će jednog dana...

ps.

slušaj kako bubanj kaže. taj album je ostao u zapećku, na ničijoj zemlji. orgazam je sa stilom krenuo nazad u doba prije punka: the rolling stones black and blue, malo reggae, malo soul - drugim riječima svidio mi se (popušio sam) regresivni trip.

Bassta! Pex, a.k.a. Gramofonije Plocanovic said...

eto, zajeb, ja sam mislio on je bio na basu. KK-a sam upoznao ovde, a sa Tabatom sam svirao u Tokiju (mislim, u istom bendu). pre toga se dosta popilo, i tek nakon 300 litara alkohola nam je rekao da je zamalo umro od pica mesec pre toga... zna nas fudbal u prsti i obozava Drugi Nacin!
skini Breskve! ha, meni ime vuce na Lisce Prekriva Lisabon. treba imati, makar zbog omota, ali dobar je CD ionako.
Meni Bubanj vuce malo na neki rani 80s funk, ali pesme traju predugo, bas se cini da nisu imali dovoljno materijala za studio.
Sve za Vasravu stoji, jos da je Sarlo snimio svoje koncerte tamo...

b. said...

eh, da je šarlo ovjekovječio raspad vlastitog unutarnjeg sistema baš tamo, kako bog zapovijeda, na rubu kakofone agresije: mozak, pečati ... to bi danas bio "missing link" dokument.

bubanj nije u potpunosti uspio, ali meni je drag album, nako malo nadrogiran i opušten. čak ima i osam duljih numera poput black & blue. stonesi su u tom razdoblju, pored bazičnog bijelog bluesa, skladali pod funk/reggae/jazz utjecajima (dakle, sve redom osnovne namirnice za anti-rock raspoloženu post-punk mladež). električni orgazam su bili post-punkeri da bi se na kraju ipak opredijelili za rock ili vratili prvobitnim uzorima. tu se sve vrti u krug.

ha ha!! kad drugi način zvuči totalno umobolno kontinentalno evropski s flautom i prog klavijaturama, banalno i progresivno istodobno, ne znaš jel bi zino od čuda ili plako od muke. pradomovina je dala tuce odličnih, iako malo uštogljenih, hard-rock albuma.

pere me dosada, na mahove me šuta kofein.

Potato Junkie said...

Samo su ukakili 'Vodu u moru',ali 'ajde,ostatak je savršen,da ne kvarimo :)

Dušan said...

Samo da je 'Voda u moru' bolja,ostatak je savršen..'ajde,da ne kvarimo :)