Monday, March 20, 2017

Ogledala Lune

Nedavno se u prodaji pojavila knjiga "Ogledala Lune" autora Predraga Popovica, Sase rakezica i Gorana Tarlaca. Ja sam je odmah uredno narucio i stigla je za svega 2-3 dana, hvala brzinskom DHL-u!
I pored sveg posla, dece i zavrzlama uspeo sam da procitam tih 300+ stranica za manje od nedelju dana. To govori dovoljno o kvalitetu knjige. Sastoji se od 4 velika intervju sa clanovima benda, te manjim monolozima likova koji su na neki nacin bili povezani sa Lunom (naravno nigde mene ni prvog online intervjua sa Baletom oko benda, kao ni prve recenzije reizdanja "Nestvarnih stvari"), te dosta forotgrafija, tekstova pesama...
Intervjui su prilicno detaljni, na momente mozda ne toliko vezani sa bendom, ali u svakom slucaju nimalo nezanimljivi i nikad previse licni da budu senzacionalisticki. Nikad, naravno, nisam znao sve te detalje i ocigledno je da je Luna bila skup 4 razlicite osobe koji je dobro funkcionisao par godina, a onda eksplodirao.
Bez razmisljanja, ovo je najbolja muzicka knjiga ikada objavljena na prostoru SFRJ, bolja cak i od "Fatalnog ringispila" i "Mesta u mecavi" i siguran sam da cu knjigu da iscitavam u godinama koje slede. Jedina zamerka je da omot albuma gotovo nije pomenut, osim kad je Bale naveo ko je autor fotografije. Sta je na omotu po meni jednog od najefikasnijih/najsugestivnijih omota kod nas ikad ostaje misterija. Pas? Drvo? Ulicno svetlo?

Knjiga me je, naravno, navela na ucestalo preslusavanje i ploce i CDa 'Nestvarne stvari" koji ide uz knjigu. I dalje stoji da je to vrhunski album, skoro apsolutno savrsen. Dosta se u knjizi bave time da Tisma nije to lepo otpevao. Mozda Tisma ima malo neobican glas, ali album je odlicno otpevan - bez obzira iz koliko puta je Tisma uspeo da to uradi u studiju. Mozda mi ovo nije bas najbolji nas album, ali je skoro besprekoran sto se svega tice. Vidim da dosta ljudi (ukljucujuci clanove benda) misle da je previse "cisto" snimljen, ali ne vidim sta je tu problem. Umeksan sigurno nije. Ako bas jednu zamerku moram da nadjem to je akusticna gitara na "Okeanu" - mislim da bi bilo bolje samo klavijature i Minin glas.

Kad smo kod Mine, nekako se stice utisak da je ona bila najmanje vazan clan benda. Serem se na takva misljenja! Luna je bend gde niko nije prednjacio niucemu. Svo cetvoro su dali jednak muzicki doprinos i nikako se ne slazem da je Baletovo komponovanje/ sviranje ili Firchijevo sviranje bolje od onoga sto je Mina doprinela.

Elem, ako volite bend knjigu morate da imate. Ako niste slusali bend, takodje morate da je procitate. Ako ste slusali i ne volite bend onda ovu recenicu sigurno necete ni da procitate, osim ako vasa glupost ne ide jos dalje :)

No comments: