Sunday, March 20, 2011

Obojeni Program, prva dva albuma

Ovo je bilo na 756 blogova i foruma, ali ovoga puta je rip sa mojih ploca i kako sam se pre neki dan setio da nasem prijatelju i strastevnom slusacu muzike ovde jos nisam ovo snimio, resio sam da konacno okacim na net svoj rip prva dva albuma Obojenog Programa.

OP nisu vise misterija i cudo je da traju toliko dugo (oko 30 godina, verovali ili da). Narocito zbog toga jer su skoro 10 godina cekali na prvi album, ali se valjda upornost isplati i dobra tvrdoglavost vredi, bar kad je Kebra u pitanju. A da se ne lazemo, Kebra je Obojeni Program, isto kao sto je Mark E. Smith the Fall! Clanovi benda dolaze i odlaze, ova dvojica ostaju i velikom vecinom stvaraju pesme.

Za OP sam cuo neku godinu pre nego su se pojavili na famoznom YURMu i pokupili kajmak. Tada sam ih prvi put cuo, tj. video i cuo u cuvenoj Stereovizji. Odmah sam odlepio! Krajem 80-ih, uz bendove koji su dolazili iz Vinkovaca i Pule, to sto sam cuo (“Ona je tu”) je bilo nesto najbolje.

Ipak, morao sam da sacekam jos kojih par godina da se pojavi famozni prvenac “Najvaznije je biti zdrav”. A to se desilo negde bas uoci mog odlaska iz vojske. Dodjem kuci, slobodan covek, a ceka me LP Obojenog Programa!



To se slusalo po deset puta na dan, bukvalno. Nisam nalazio zamerku, niti jednu, ovom albumu. Gutao sam ga samo tako. Bilo mi je nesto najbolje sto sam cuo u to vreme. A onda je dosla promocija u KSTu. Naravno, islo se i tek sam se tu sokirao kad sam cuo da to moze i bolje od najboljeg da zvuci uzivo. Gledao sam ih posle toga jos nekoliko puta i uvek su bili fenomenalni.

Prvenac u sustini nije muzicki doneo nista novo, osim 11 odlicnih pesama. To je zaovstavstina novog talasa i ako treba da se uporedi sa stranim bendovima, meni to najvise vuce na Gang of Four, ali je mnogo melodicnije, cak mi i rani R.E.M. padaju na pamat, mozda zbog gitara. Sto se poredjenja sa nasim bendovima tice, ne bih se bas slozio sa ondasnjom recenzijom u Ritmu da je OP spoj Sarla i Boya. Meni to, najiskrenije, mozda najvise vuce na prvi LP Azre, sa malo vise pank energije. Produkcija je dosta slicna, tranzistorska, gitare reske, sve bez dovoljno niskih frekvencija.

Navodno je 8-kanalna mikseta u studiju “Akademija” imala samo 5 kanala koji su radili. Mada, siguran sam da je zasluga “tankog” zvuka i u ondasnje Jugotonovom rezu, koji je bio katastrofalan – 7” EP-ji S.T.R.A.H i Studenih sve govore. Mada, necu da se zalim, meni je i bolje da zvuci prljavo, jer to nekako daje jos veci ‘andergraund’ osecaj LP-ju.

Kao sto se zna, to je objavio zagrebacki Search & Enjoy u 1000 komada i to je odmah otislo! Posle je radjeno jos 500 komada, mislim, i to je vrlo brzo rasprodato. A onda je dosao rat…



Drugi album “Ovaj zid stoji krivo” je izasao za Tom Tom Music krajem 1991. Produkcijski (opet Koja) je zaista mnogo bolji, glasniji, cistiji, ali pesme nisu toliko dobre kao na prvom albumu. Tacnije, da je drugi album bio prvi bio bi odlican, ovako, nakon prvog: vrlo dobar 4.

Tada sam pre jednog koncerta u KSTu intervjuisao Kebru i rekao je da bend dosta slusa RHCP (sto su svi tada slusali, osim mene, naravno), sto se i oseca, narocito na basu. Koja je malo preterao sa nekim “modernism produkcijskim zahvatima”, narocito u “Nebo, nebo plavo je”, koja traje predugo, ali da je hit bio i ostao to stoji. Album ima mozda najbolju OP pesmu “Umoran je ovaj dan”, koju sam prvi put cuo na prvoj svirci OP koju sam gledao, i zapamtio je iz momenta, tako da kad sam ukapirao da se nasla na drugom albumu mojoj sreci nije bilo kraja!

Bend je jos tada pretrpeo promene: otisli su bubnjar Robert i prateci vocal Masa, ubrzo i basista… ali kao sto rekoh, Kebra je uvek bio sposoban da nadje nove clanove, isto tako dobre. Mada, po meni, OP vise nije bio isti nakon drugog albuma. Svaki album posle toga ima neke OK momente, ali nije mi dobar u celini. Uzivo ih nisam gledao od negde 1992 (na tvrdjavi u Smederevu, sa Boyama, kad je concert naglo prekinut da bi jebena Mira Skoric mogla da peva!), tako da ne znam kako to danas zvuci, a albume objavljuju svakih 17 godina, pa nesto i ne pratim…

Uglavnom, evo ova dva bisera, uzivajte, ako vec niste!

15 comments:

Anonymous said...

prvi put slusam tvoj ripove i vec imam primedbu - ovo zvuci grozno, krzavo, zvoni ko kafanski tranzistor.

Cime ripujes ako nije tajna?

Bassta! Pex, a.k.a. Gramofonije Plocanovic said...

kafanskim tranzistorom!

ajde neko ozbiljan neka potvrdi/negira sta ovaj zamera...

Bassta! Pex, a.k.a. Gramofonije Plocanovic said...

a ti anonimni pojasni jel\ si ikad slusao prvo LP od OP ili je ovo prvi put? to ni na najboljem gramofonu nece dobro da zvuci.
inace, to je rip od pre 10 godina, koristio se neki super novi laptop sa jebemliga kojom zvucnom karticom, a gramofon i pojacalo su bili Dual, sto i ovih dana koristim, osim sto je laptop jos noviji, a zvucna kartica je Realtek something-something... sve u svemu, stojim iza novijih ripova, a danas sam jedno 3 puta preslusavaoi ovaj stari rip, doduse preko slusalica (Dr Dre Monster Beats, znaci nije neko sranje) i nije mi nista lose zvucalo.
opet, ako nisi slusao ova dva albuma pre, a navikao si na U2 produkciju, onda si zalutao na ovaj blog...

Pit Maravich said...

nisam slusao do sada LP od OP, al ni ne ocekujem u2 produkciju...tj imam samo neke mp3ojke ovih albuma koje zvuce dosta bolje od tvojih ripova (ne mislim na krckanje ploca vec mi se cini da je zvuk mnogo tanak, ne cujem nista od topline analognog zvuka)

i da, od tvojih ripova sam jos slusao neku yu power pop kompilaciju...to je zvucalo i vise nego pristojno

moguce da je do mene...sad sam u fazi nabavke dobrog gramofona, pa ako naletim i na OP ploce javim ti iz prve ruke

Bassta! Pex, a.k.a. Gramofonije Plocanovic said...

OK, uvazava se misljenje, ako stignem ripovacu opet, mada meni NIKAD rip sa ploce ne zvuci toplo.

Pit Maravich said...

kad sam pustio stare ripove vidim da je zvuk opet los - neko drndao EQ,
visoke i srednje frekvencije izdignute


izvinjavam se :idiot:

b. said...

Obožavam obje. Trenutno nisam u "TREBLE" raspoloženju, no rip ću skinuti. OP vinili režu uši kako god ih ti slušao. Usprkos svim nedostacima zvučne slike koje si spomenuo ovi albumi caruju. Nakon toga se pronalaze inspirativni trenuci, slažem se. Drag mi je "Verujem ti..." album i ponekad me vrhunski zašuta uvodna topla čokolada sa "Ako nisam...". Dvije Discipline, dvije Boye i dva Obojena Programa su vrh srpske muzike oko 1990. Dobar score.

Bassta! Pex, a.k.a. Gramofonije Plocanovic said...

ma nema sta da se izvinjavas. najverovatnije je problem u samoj ploci - to zaista zvuci lose/tanko.
ja sam sad pustio vinil i CD mog ripa i jedina razlika je da CD ide malo brze, ili moj gramofon trenutno ide malo sporije...

Bassta! Pex, a.k.a. Gramofonije Plocanovic said...

ja stvarno ne znam kako se ovo do sada nije lepo reizdalo...
jel' moze neko da kaze da li je CD sa oba albuma s pocetka 1990-ih bio sa master traka ili ne?
bilo je price da ce da se objave njihovi rani snimci iz 80-ih na CDu, ali vidim jos nista od toga...

b. said...

Princip CD bootlega - vinilne snimke prebačene na kompakt disk. Plus umjetnička fotografija na temu grada kao CD cover. Master trake su ... vjerojatno izgubljene.

Bassta! Pex, a.k.a. Gramofonije Plocanovic said...

e, jebiga, ako su to izgubili, a trake iz 60ih postoje...
treba pitati Dragasa, te Tomu Tom Toma...

Frog said...

Na ovom netu svi smo ludi! Treba znati da je vecina stvari na ploci zapravo mono, mada ima i nekoliko stereo stvari. Te mono stvari ce zvucati tupo na slusalicama (mono nikako ne valalja slusati preko slusalica!). A i na tim stereo snimcima, recimo "O Da Li", cini mi se da je samo reverb na bunju stereo, a ostalo je mono. Na Filadelfiji, stereo je samo Masa kad izgovara "ja sam broj ti si broj". Na Mozgu stereo su samo scratch efekti. (Ne kritikujem, Koja je genije). U par navrata cuje se i da je traka malko sazvakana. Nudim nezavisan rip koji sam upravo napravio sa svoje ploce koja je u vrlo dobrom stanju, kao i igla na mom Technicsu sa Shurovom iglom i glavom, pojacalo Technics takodje, Yamahina mixeta mi sluzi kao zvucna kartica. Pa uzmite rip koji vam se vise svidja, nebitno koji. Kod mene ova ploca nije istrosena jer nisam uzasno veliki fan OP. Oni koji zele topao zvuk, nek ukljuce grijanje u sobi sa gramofonom! Bonus - verzija Mozga sa Subotice, snimljena u Radio Novom Sadu, ton majstor Janos Sas, producent Rex Illusivi. Meni se cini da na ploci nedostaju visoke frekvencije a niskih ima, sto se da utvrditi slusanjem ove 2 razlicite verzije Mozga. Inace, nisam cuo ovaj Pedjin rip, ali inace necete naci bolje ripadzije na netu, i siguran sam da je par puta vec stavio novu iglu na Duala u ovih 10 godina :)

http://www.sendspace.com/file/007hxu

File je integralan snimak onako kako je izaslo iz gramofona, bez ikakve post produkcije.

Bassta! Pex, a.k.a. Gramofonije Plocanovic said...

'ajde, skinucu kad dodjem kuci ;)
takodje, i ja svoje ripove ne doterujem - kako se cuje sa ploce, tako je. ako ima krckanja, ima ga! ako ima sustanja, ima ga!

Unknown said...

Puno hvala za ova 2 albuma!!!!!

Evo adrese mog bloga. On ima također zanimljivih LP i singlova.

Pozdrav

http://srebrnesvinje.blog.hr/

Bassta! Pex, a.k.a. Gramofonije Plocanovic said...

hm, povijest? ;)
evo, odoh na blog i odmah mi se svideo! idem sad lagano da sve procitam...