Tuesday, March 10, 2009

Nenad Jelic i Laza Ristovski - Opera LP (RTB 1986, snimljeno 1985)



Eto, taman ste pomislili da sam nestao, kad eto mene opet. Doduse, sve mi se cini da me nee biti ovde previse. Jednostavno, sve je manje materijala za ripovanje, a jos manje slobodnog vremena.

No, nikad se ne zna, pa ni sada...

U svakom slucaju evo jednog, po mom misljenju, zapostavljenog rariteta - album "Opera" Nenada Jelica i laze Ristovskog. Ja za ovo nisam cuo do pre par meseci, mada i nisam neki ljubitelj radova pokojnog Ristovskog. Umeo je da svira, ali nekako mi je to uvek zvucalo prilicno povrsno. E, na ovom album to je malo bolje. Nije se bas rasvirao sve u sesn'est, ali znao je kako da na "Operi" mudro iskoristi svoje umece i tehnologiju. Dobro, ne bas u svakoj pesmi, ali necemo da cepidlacimo.

Ko je Nenad Jelic, nemam pojma, osim da je svirao udaraljke na nekim nasim albumima. Nakon preslusavanja ovog albuma mogu samo da zalim da covek nije vise stvari objavio, jer zna znanje i ima imanje!

Ali da ne gnjavim, vrucina je, laptop mi je u krilu i lagano mi przi medjunozje, pa vam ostavljam ovaj album na uvid i uzivajte do sledeceg slusanja!

Album je OVDE

6 comments:

Anonymous said...

ti si basta tzar juzne polulopte. pozdrav!

Anonymous said...

Ostavi nesto makar jednom nedeljno. Ima ko to cita.

Anonymous said...

skicam te pokatkad, super si mi!

uros said...

Zdravo stari, da li postoji šansa za drugi link, molim lepo!
Hvala unapred!

etnoumlje said...

Čisto da se zna. Jelić je najpoznatiji srpski perkusionista, (zajedno sa Soletom iz Niša), mada se nije previše eksponirao. Od početka 1980-ih sarađivao je sa gotovo svim etničarima- od Lale Kovačeva do Gorana Bregovića. Živi na putu Beograd-Grčka. Ja album Opera ocenjujem kao uticaj Eno-Byrne, nezapadnjački ritmovi+elektronika. A i ne mora da znači. U svakom slučaju, odličan album.

Bassta! Pex, a.k.a. Gramofonije Plocanovic said...

video sam odmah posle ovog posta da je svirao na Balkan Impressions Lale Kovaceva.
da, odlican album, ovo je los rip, probacu skorije opet da ga uradim...