Wednesday, December 19, 2007

Haustor

Od ono malo Haustora sto sam skidao sa neta retko sta da je bilo lepo ripovano. Prvi CD pirati kod nas koji su imali sva 4 LP-ja su bili jako lose uradjeni - poceci i zavrseci pesama su bili fade in/fade out, valjda se bi se krckanje manje culo.
Gramofonije je bio dobre volje, a i konacno je nasao malo vremena, pa je kompresovao CDe sa ripovima albuma Haustora iz svoje kolekcije. Svi su super ocuvani, pa mislim da mogu da kazem da je kvalitet jako dobar. Sad, kvalitet reza Jugotona, te sama produkcija variraju. Licno mislim da se Treci Svijet najbolje cuje. U svakom slucaju - izvol'te:

HAUSTOR - TRECI SVIJET (Jugoton 1984)

Siguran sam da svaka osoba koja je ljubitelj Haustora ima jedan omiljen album ovog benda. Ja volim sva 4, ali "Treci Svijet" je za tri koplja ispred ostalih. Naime, na svim ostalim albumima ima filer-pesama i slabijih momenata. Na "Trecem Svijetu" ih nema!
Ovih dana sam dosta preslusavao album i jos jednom dosao do zakljucka da je to zaista neverovatna ploca! I u muzickom i u tekstualnom i u producentsko/aranzmanskom smislu.
Da se potestimo: Haustor je odmah imao super-ultra-veliki hit "Moja prva ljubav". Izdali su prvi album koji je imao taj hit, ali nista vise sto bi ponelo bend u vrh SFRJ scene u to vreme. Onda bend ide u vojsku, nastaje pauza od 2-3 godine. Napokon, pojavljuju se sa novim albumom "Treci Svijet". Medjutim, ovoga puta nema hitova.
U Hitu Meseca izvode "Neobican dan" I tada nisam bio previse ushicen. Ako se ne varam, jedino je jos "Radnicka klasa odlazi u raj" bila pustana, ali ne previse I bend je opet otisao u povlacenje - sve do albuma "Bolero" I povratka u vrh popularnosti.
Elem, "Treci Svijet" je snimljen u studiju Tetrapak u Splitu, a producent je bio Zeljko Brodaric-Jappa. Kako je do te saradnje doslo ne znam, ali ocigledno je da je to bila dobitna kombinacija. Tako I danas ovaj album Haustora zvuci apsolutno najbolje od sva 4.
Koliko sam ukapirao, ovaj album je uglavnom 'osmislio' Srdjan Sacher, koji je kasnije napustio bend, pa je Rundek skoro sam uradio "Bolero". Tako sam barem citao negde. Na nalepnici na samom vinilu pise da su pesme radili "Sacher-Rundek". daklem, da Gramofonije zakljuci da se Rundek bavio tekstovima. Ko god da je, uspeo je 100%! Vecina pesama ima motive koji zvuce kao da su iz zemalja treceg sveta - otud valjda (a i iz naslovne numere) naziv albuma. Ono, sto se kaze, poetike ima na pretek. Pesme su zaista svojevrsni vizuelni dozivljaj, jer su ispevane na nacin koji kod slusaoca (barem kod Vaseg Vernog) izmomenta stvaraju sliku filma u glavi. Mislim: "brodovi u prasnjavoj luci crnoj od znoja robova spustili su jedra..." - beng! Odmah krece film...
Muzika je takodje odlicna, cesto vuce na malo izlomljenije rege ritmove, sve se lepo cuje, bas vozi, bubnjevi rolaju. Interesanto je da nekoliko stvari zavrsi vokalne delove pre sredine, a onda se krece u 'gruv'. Najvise otskace "Radnicka klasa...", koja je, pretpostavljam, snimljena jer je bila "hit" na koncertima u ranoj fazi, ali nije mogla da prodje, pa su sad vremena bila bolja, i resili su da je ubace na plocu. Dobra pesma, mada su mi sve ostale bolje.
Produkciju je radio Jappa. Vrh! Nisam mnogo pratio njegov rad. Nadam se iskreno da ce se jednom ovaj album remasterovati i objaviti na CDu, pa da tek mozemo da uzivamo.
Mnogo Gramofonije voli ovu plocu, definitivno najbolja od haustora, te icega cime se Rundek bavio.
http://rapidshare.com/files/77620088/Haustor_-_Treci_Svijet.rar.html

HAUSTOR - BOLERO LP (Jugoton 1985)
"Bolero" je bio znatno zivahniji od "Treceg Svijeta", a doneo je jos jedan ogroman hit - "Ena". Sacher je otisao iz benda, pa je Rundek uradio stvari i cak svirao i bas na albumu. Produkciju je radio Mitar Subotic (Rex Illusivi, Suba), pa je verovatno slabiji rez u pitanju, jer ploca zaista zvuci posve 'tanko'. Osim "Ene" kao hit se izdvojio i "Sejn", koji je uz "Tv Men" nekoliko godina kasnije tek doziveo pravi vrhunac popularnosti. U svakom slucaju, dobar album, na kome ima par, po mom misljenju, slabijih stvari (naslovna, te "Take the Money and Run")
http://rapidshare.com/files/77620182/Haustor_-_Bolero.rar.html


HAUSTOR - TAJNI GRAD LP (Jugoton 1988)
1988 Haustor objavljuje "Tajni Grad", album znatno kvalitetniji od "Bolera", ali takodje bez velikih "hitova", slicno kao u slucaju "Treceg Svijeta". Doduse "Ula ulala" se vrtela na radiju, a i osim nje ploca ima bar jos 3 potencijalna singla. Zvucno, album je takodje bolji u odnosu na prethodni, pesme su punije, dovrsenije, aranzmani bogatiji, a i bend zvuci usviranije. Mogu da primetim da su kasniji solo radovi Darka Rundeka svakako nadovezani na ovaj album - malo etna, malo setnog popa.
http://rapidshare.com/files/77621235/Haustor_-_Tajni_Grad.rar.html

Jos jedared, bilo bi fenomenalno kad bi se neko konacno resio da ceo opus Haustora reizda, sa dobrim remasterom, post-produkcijom, ili kako se to vec zove. Mislim da bu se snimci benda mogli dobro preneti u digitalni format - ono reizdanje prvog albuma sa singlovima sasvim pristojno zvuci. U medjuvremenu tu su Gramofonijevi ripovi, da zadovolje vase usi i dusu...

HAUSTOR - "HAUSTOR" LP i singlovi
A u medjuvremenu evo prvog albuma Haustora sa jos dva singla sa CD reizdanja. Licno, singl "Majmuni i mjesec" mi je ovde mnogo bolji od prvenca.
http://rapidshare.com/files/78093237/01_Haustor_-_Haustor___singlovi.rar.html

A evo i snimka Haustora iz Studija M u Novome Sadu, ej! Godina je negde 1989. Hvala Zabicu za ovaj biser!!!
http://www.sendspace.com/file/f8ohh3

15 comments:

pogled u bb said...

Bravo Bassta za ove ripove. Molim te okaci nesto i sa cd-a ako imas. Pogotovo trazim taj prvi album sa singlovima koji su reizdani na cd-u.

Bassta! Pex, a.k.a. Gramofonije Plocanovic said...

bice za vikend!!!

pogled u bb said...

hvala unaprijed!

Frog said...

Ima jedan rip - nista ne valja, rupe mu svuda po frekvencijskome spektru. To je rip Artisticke radne akcije. Moze li Gramofonije to da nekako bolje odradi?

Bassta! Pex, a.k.a. Gramofonije Plocanovic said...

a, sto ne bi mogli, bice cim pre!

klakadak said...

E, bas ti hvala za Haustor. Koja koincidencija, nesto mi pade juce napamet da nemam njihove drobre ripove, pa podledam prvo na najpogodnije mesto (http://www.yurock.blogspot.com/) i tamo nista nema. Potom sam trazio u bookmarks onaj Ivekov sajt, pa slucajno kliknem na tvoj - kad ono Haustor.

Hvala puno.

Bassta! Pex, a.k.a. Gramofonije Plocanovic said...

pa zar se na Gramofonijev blog slucajno dolazi?!?!?! sramota...

klakadak said...

Pa da znas da si u pravu. Nema mi druge do da menjam navike.

A hvala ti i za Boska Petrovica.

Pominjes da imas problem s krckanjem/pucketanjem kod ripovanja ploca. Pogleaj http://orgyinrhythm.blogspot.com/
Covek ripuje ploce u 320kbps, i nekako mu uspeva da iscisti nedostatke.

Anonymous said...

Ja sam na modemu i skidam albume Haustora sa http://exyupoprockmadness.blogspot.com/ i sa www.balkanuk.com tamo ima sve. Ovo je bas koencidencija Predraze da si i ti postavio Haustor. Al nema veze brate znas ti gde da skidas narodnjkae, kod tvog druga Malog Mrava

http://malimrav.blogspot.com/

Voli vas Mali Mrav

Bassta! Pex, a.k.a. Gramofonije Plocanovic said...

klako,
cistio bih i ja, mada ne znam, nekako mi lepo da cujem krc-krc... inace, super ovaj blog, nisam ga pre video.

mali mrave, skidaj sa exyupoprockmadness - ionako ta osoba skida sa svakoh drugog bloga. a mi, svakako, i dalje skidamo tvoje ripove - bas sam juce skinuo Tomu Zdravkovica! Toma i Rundek - nasi najveci pesnici!!!

Anonymous said...

To Bassta, ljubi te Mali Mrav!!! da čuješ i nešto dobro posle onih jazz gluposti. Izvadio si se malo sa Rundekom!! :)

A malo grešiš za http://exyupoprockmadness.blogspot.com/. To su oni ripovali a ti drugi ih kače. Znam ljude brate oni se ne sakrivaju!!! A i znaš i ti da je jedan od njih tata Zemunac. Da ne komentarišemo bilo bi suvušno koliko je čovek isrečio hard diskova!!!
Nego reci mi bre gde je onaj gej kapl? Da li su se venčali?

Voli vas Mali Mrav

Bassta! Pex, a.k.a. Gramofonije Plocanovic said...

pa, sta znam, album se danas pojavi na najpogodnijemesto, a sutra u exyupoprockmadness... koincidencija ili sta??? svejedno, nema postenja medju lopovima ;)
ma, nardonjaci su zakon, care! ja se samo ovde kurcim, kao jazz, trte-mrte, ali cim se udare dve ljute krenem po Nadi Obric!!!a tek Tozovac...

sekula said...

Imaš nešto malo detalja o Haustoru i u Janjatovićevoj Yu rock enciklopediji. Imam sken u pdf-u. Mogu ti poslati ako već nemaš.

Inače, trik za smanjenje krckanja ploča je - voda!
Blago, u tankom sloju nanesi vodu preko numere koju ripuješ i spusti iglu. Voda amortizuje nagla skretanja igle koja prozrokuju karakteristično pucketanje, ali opet ne toliko radikalno da bi se narušio kvalitet slušanja.
Koliko god glupo zvučalo, fora radi. Empirijski isprobao pre x godina na radiu golf gde sam nešto privremeno "puštao". Kakve su samo oni ukršene ploče imali, c, c, c...

P.S. Hvala za dobru muziku.

Anonymous said...

Opet mislim da gresis Pedja. Pogledaj Divlje Andele danas. Ja sam skinuo pre godinu dana sa www.balkanuk.com taj rip a sad odjednom i na tom mestu. Sumnjiv je meni taj blog pogotovo sto brise istinite postove!! Ti si ipak pravi covek sto se tice toga!! Zato tebe Mali Mrav voli najvise!! :)

Pa vidi ti se na licu svezi osmeh pravog narodnjaka!! Znam ja da si si u dusi narodnjak ali su te prevarili mangupi pa te navukli na jazz!! Ali veruj mi uvek ima vremena! Eto polako ali sigurno jedan po jedan cupas sa bloga i okreces se pravoj muzici.

Ajde baci neki narodnjak, nek odmore ovi indijanci malo da obradujes i drugu stranu!!

Bassta! Pex, a.k.a. Gramofonije Plocanovic said...

zaveli me mangupi, a i ovaj zapad, pa se pravim da ne volim vise narodnjake, ali u dubini duse...
odoh da ripujem Luisa i Muharema Serbezovskog!